poniedziałek, 18 marca 2013

Zupa krem z Dyni i pomarańczy

Idealna zupa na mroźne dni.


Składniki:

Dynia 800g (ważona ze skórą)
3 szklanki soku z pomarańczy
1 kostka rosołowa
1 serek Philadelphia (z Bieluchem też świetnie wychodzi)
1cm imbiru 
woda
świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Imbir ścieramy na tarce o małych oczkach wrzucamy do garnka i podsmażamy na łyżce masła ok 1 minuty. Dynie kroimy w kostkę wrzucamy do imbiru, dolewamy sok pomarańczowy i tyle wody aby przykryć dynie. Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy dynię do miękkości czyli ok (pół godziny).
Na koniec wrzucamy serek i wszystko blenderujemy na gładką masę. Doprawiamy pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i prażonymi płatkami migdałów lub pestkami dyni.


Zdjęcie ugotujmyto.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz