wtorek, 19 marca 2013

Zapiekany ryż z jabłkami i śliwkami



Składniki:

1 szklanka ryżu
1,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
1,5 kg jabłek
1 paczka mrożonych śliwek
1 łyżeczka cynamonu
1 torebeczka cukru waniliowego
ewentualnie garść rodzynek

Przygotowanie:

Gotujemy ryż na mleku i wodzie. 
Śliwki rozmrażamy. Jabłka obieramy ze skórek i ścieramy na tarce o większych oczkach. Mieszamy owoce z cynamonem, cukrem i rodzynkami.

Ryż dzielimy na 2 części. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwowo pierwszą warstwę ryżu, następnie połowę owoców, ponownie ryż i na końcu układamy owoce.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i zapiekamy wszystko 40 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz