niedziela, 24 marca 2013

Wilgotna Babka Wielkanocna- z ajerkoniakiem i kawałkami czekolady



Składniki:


250 g miękkiego masła
250 g mąki pszennej
150 g gorzkiej czekolady
250 g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
4 jajka
8 g proszku do pieczenia
150 ml ajerkoniaku
masło i mąka do formy
cukier puder do posypania babki



Przygotowanie:


Siekamy czekoladę. Masło, cukier, cukier waniliowy i sól ucieramy na gładką kremową masę. Ciągle miksując dodajemy jajka.  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli na przemian z ajerkoniakiem do masy. Na koniec wsypujemy posiekaną czekoladę.

Formę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Do przygotowanej masy wkładamy ciasto. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180stopni (Nie wolno zostawić babki w piekarniku po upieczeniu ponieważ się wysuszy!!!)

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.



Zdjęcie z dziennik.pl




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz