piątek, 22 marca 2013

Sorbet szampański




Składniki:

375ml wody
220g cukru
Starta skórka z 2 cytryn
Sok wyciśnięty z 2 cytryn
315ml ubitej śmietany
315 ml jogurtu naturalnego
1/4 butelki szampana
1 białko

Wykonanie:

Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i skórkę cytryny i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Schłodzić.

Delikatnie ubić śmietanę, dodając jogurt oraz schłodzony sok cytrynowy i syrop.
Przelać do pojemnika i zmrozić, aż do uzyskania papkowatej konsystencji.

Wyjąć z zamrażarki, dobrze ubić dodając szampana. Znów zmrozić do papkowatej konsystencji.

Znowu ubić dodając ubite wcześniej na sztywno białko. Zamrozić.

Najlepiej podawać z biszkoptami lub słodkimi wafelkami i listkami mięty
LUB
Imprezowo!!!  dodać do szampana i listkami mięty


Zdjęcie z eluxo.blogspot.com/2011_06_01_archive.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz