piątek, 22 marca 2013

Kurczak w cieście kokosowym



Składniki:

2 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
150 g wiórków kokosowych
2 piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę
3 jajka
1 opakowanie proszku do pieczenia
3 łyżki cukru

olej do smażenia
sól




Przygotowanie:


Mięso marynujemy w oleju z przyprawami (ja marynuje w oleju z sosem sojowym, majerankiem, ostrą papryką i 2 łyżeczkami pasty carry) i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Podsmażamy na lekko na patelni alby mięso nie było surowe.

W średniej misce mieszamy dwie szklanki mąki pszennej, dwie szklanki mleka, trzy jajka, saszetkę proszku do pieczenia, trzy łyżki cukru oraz sól. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolite ciasto.

Gdy ciasto jest już wymieszane dodajemy 150 gram wiórek kokosowych, po czym dokładnie mieszamy.

Kurczaka pokrojonego w kostkę, namaczamy w przygotowanym cieście, po czym za pomocą łyżki lub długich wykałaczek wrzucamy na głęboki tłuszcz.

Smażymy na złoty kolor. Odkładamy na ręczniki papierowe aby odsączyć tłuszcz.


Zdjęcie z  twojemoje.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz