Składniki:
1 torebeczka suszonych drożdży
300 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki przypraw do pizzy
3 łyżeczki oliwy
500g mąki
Przygotowanie:
Wymieszać suszone drożdże, wodę, cukier i oliwę z oliwek. Odstawić na 5
minut. Mąkę przesiać na do miski razem z solą.
Zrobić wgłębienie w mące, wlewać w nie wodę z drożdżami, zagarniając
jednocześnie mąkę do środka. Stopniowo łączyć wszystkie składniki, na
koniec ulepić kulę z ciasta. Wyrabiać przez 10 minut, aż ciasto będzie
gładkie, elastyczne i miękkie. Ciasto włożyć do miski, wierzch
posmarować cienką warstwą oliwy z oliwek. Miskę przykryć ściereczką i
odstawić na 1 godzinę do podwojenia objętości
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz