niedziela, 24 marca 2013

Ciastka korzenne




Składniki:

500 g mąki
250 g margaryny lub masła
200 g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2x cukier waniliowy
2 jajka
2 przyprawy do ciastek korzennych (piernika)
2 łyżki imbiru
2 łyżeczki cynamonu
starta skórka z cytryny
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki miodu (jeśli dodajemy miód, mąki musi być troszkę więcej, tak aby ciasto nie było mokre i klejące, a dobre do rozwałkowania)

Przygotowanie:


Mąkę i imbir należy przesiać, następnie dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny oraz przyprawy do piernika. Wszystko dokładnie wymieszać oraz dodać margarynę i dokładnie posiekać nożem. Później należy wbić jajka, wymieszać i zagnieść ciasto. Na koniec uformować kulkę, zrobić w niej dziurkę i dodać miód- zagnieść dokładnie raz jeszcze.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 30 min, rozwałkować na cieniutki placek i wycinać ciasteczka
Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Idealne do kawy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz