niedziela, 24 marca 2013

Śliwki w czekoladzie


Składniki:

30 suszonych śliwek
1/2 szklanki wódki lub porto
150 g marcepanu z przepisu
150 g gorzkiej czekolady





Przygotowanie:

Śliwki suszone umieszczamy w miseczce i zalewamy je wódką lub porto. Odstawiamy na 1-2 godziny pod przykryciem, aż śliwki "wypiją" alkohol. 

W międzyczasie z masy marcepanowej lepimy niewielkie kuleczki wielkości większej pestki i odkładamy na papier do pieczenia. Gdy śliwki będą już nasączone alkoholem (przy okazji także zmiękną), nadziewamy je kuleczkami marcepanowymi.

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Do miseczki wrzucamy połamaną na kostki gorzką czekoladę i umieszczamy miseczkę nad garnkiem z parującą (gotującą się) wodą. Gdy czekolada się rozpuści, zanurzamy w niej po kolej każdą z pralinek (można pomóc sobie patyczkiem do szaszłyków). Odkładamy każdą sztukę na papier do pieczenia i pozostawiamy do zastygnięcia czekolady. 
Zdjęcie z gotujzwojciechem.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz