piątek, 22 marca 2013

Humus



Składniki:

300g ugotowanej cieciorki
2 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
sok z połówki cytryny
7 łyżek sezamu
1/3 wywaru z gotowanej ciecierzycy
olej
sól
oliwa

Przygotowanie:

Dzień 1
Ciecierzyce wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. poziom wody powinien znajdować się 2 cm nad cieciorką

Dzień 2
Odlewamy wodę z cieciorki. Wlewamy nową i i nastawiamy do gotowania(ok1,5h) Po ugotowaniu odlewamy 1/3 szklanki wody z gotowania.resztę odcedzamy
Ziarna sezamu wysypujemy na suchą patelnię i mieszamy co jakiś czas. Delikatnie uprażyć (mają jedynie lekko zbrązowieć). Uprażony sezam ostudzić i zemleć ręcznym blenderem. Dodać oliwę i dokładnie zmiksować. Do powstałej pasty dodać pozostałe składniki (oliwa, czosnek, sok z połówki cytryny ostrą paprykę) i miksować na jednorodną masę dodając pomału ciecierzycę, wodę i sól do smaku


Zdjęcie z  macierzynstwo.inspirander.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz