Składniki:
30 suszonych śliwek
1/2 szklanki wódki lub porto
150 g marcepanu z przepisu
150 g gorzkiej czekolady
Śliwki suszone umieszczamy w miseczce i zalewamy je wódką lub porto. Odstawiamy na
1-2 godziny pod przykryciem, aż śliwki "wypiją" alkohol.
W międzyczasie z
masy marcepanowej lepimy niewielkie kuleczki wielkości większej pestki i
odkładamy na papier do pieczenia. Gdy śliwki będą już nasączone
alkoholem (przy okazji także zmiękną), nadziewamy je kuleczkami
marcepanowymi.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Do miseczki wrzucamy
połamaną na kostki gorzką czekoladę i umieszczamy miseczkę nad garnkiem
z parującą (gotującą się) wodą. Gdy czekolada się rozpuści, zanurzamy w
niej po kolej każdą z pralinek (można pomóc sobie patyczkiem do
szaszłyków). Odkładamy każdą sztukę na papier do pieczenia i pozostawiamy
do zastygnięcia czekolady.
Zdjęcie z gotujzwojciechem.blogspot.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz