piątek, 22 marca 2013
Humus
Składniki:
300g ugotowanej cieciorki
2 ząbki czosnku
1 ostra papryczka
sok z połówki cytryny
7 łyżek sezamu
1/3 wywaru z gotowanej ciecierzycy
olej
sól
oliwa
Przygotowanie:
Dzień 1
Ciecierzyce wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. poziom wody powinien znajdować się 2 cm nad cieciorką
Dzień 2
Odlewamy wodę z cieciorki. Wlewamy nową i i nastawiamy do gotowania(ok1,5h) Po ugotowaniu odlewamy 1/3 szklanki wody z gotowania.resztę odcedzamy
Ziarna sezamu wysypujemy na suchą patelnię i mieszamy co jakiś czas. Delikatnie uprażyć (mają jedynie lekko zbrązowieć). Uprażony sezam ostudzić i zemleć ręcznym blenderem. Dodać oliwę i dokładnie zmiksować. Do powstałej pasty dodać pozostałe składniki (oliwa, czosnek, sok z połówki cytryny ostrą paprykę) i miksować na jednorodną masę dodając pomału ciecierzycę, wodę i sól do smaku
Zdjęcie z macierzynstwo.inspirander.pl
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz