Składniki:
500 g mąki
250 g margaryny lub masła
200 g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2x cukier waniliowy
2 jajka
2 przyprawy do ciastek korzennych (piernika)
2 łyżki imbiru
250 g margaryny lub masła
200 g cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2x cukier waniliowy
2 jajka
2 przyprawy do ciastek korzennych (piernika)
2 łyżki imbiru
2 łyżeczki cynamonu
starta skórka z cytryny
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżki miodu (jeśli dodajemy miód, mąki musi być troszkę więcej, tak aby ciasto nie było mokre i klejące, a dobre do rozwałkowania)
2 łyżki miodu (jeśli dodajemy miód, mąki musi być troszkę więcej, tak aby ciasto nie było mokre i klejące, a dobre do rozwałkowania)
Przygotowanie:
Mąkę i imbir
należy przesiać, następnie dodać proszek do pieczenia, cukier,
cukier waniliowy, skórkę z cytryny oraz przyprawy do piernika. Wszystko
dokładnie wymieszać oraz dodać margarynę i dokładnie posiekać
nożem. Później należy wbić jajka, wymieszać i zagnieść
ciasto. Na koniec uformować kulkę, zrobić w niej dziurkę i dodać
miód- zagnieść dokładnie raz jeszcze.
Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 30 min, rozwałkować na cieniutki placek i wycinać ciasteczka
Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Gotowe ciasto włożyć do lodówki na około 30 min, rozwałkować na cieniutki placek i wycinać ciasteczka
Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Idealne do kawy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz