piątek, 22 marca 2013
Sorbet szampański
Składniki:
375ml wody
220g cukru
Starta skórka z 2 cytryn
Sok wyciśnięty z 2 cytryn
315ml ubitej śmietany
315 ml jogurtu naturalnego
1/4 butelki szampana
1 białko
Wykonanie:
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i skórkę cytryny i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Schłodzić.
Delikatnie ubić śmietanę, dodając jogurt oraz schłodzony sok cytrynowy i syrop.
Przelać do pojemnika i zmrozić, aż do uzyskania papkowatej konsystencji.
Wyjąć z zamrażarki, dobrze ubić dodając szampana. Znów zmrozić do papkowatej konsystencji.
Znowu ubić dodając ubite wcześniej na sztywno białko. Zamrozić.
Najlepiej podawać z biszkoptami lub słodkimi wafelkami i listkami mięty
LUB
Imprezowo!!! dodać do szampana i listkami mięty
Zdjęcie z eluxo.blogspot.com/2011_06_01_archive.html
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz