Idealna zupa na mroźne dni.
Składniki:
Dynia 800g (ważona ze skórą)
3 szklanki soku z pomarańczy
1 kostka rosołowa
1 serek Philadelphia (z Bieluchem też świetnie wychodzi)
1cm imbiru
woda
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Imbir ścieramy na tarce o małych oczkach wrzucamy do garnka i podsmażamy na łyżce masła ok 1 minuty. Dynie kroimy w kostkę wrzucamy do imbiru, dolewamy sok pomarańczowy i tyle wody aby przykryć dynie. Dodajemy kostkę rosołową i gotujemy dynię do miękkości czyli ok (pół godziny).
Na koniec wrzucamy serek i wszystko blenderujemy na gładką masę. Doprawiamy pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) i prażonymi płatkami migdałów lub pestkami dyni.
Zdjęcie ugotujmyto.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz