Moje ulubione calzone. Idealne zamiast kanapek na długą podróż samochodem oraz na przegryzkę w trakcie imprez
Ciasto przygotować z tego przepisu
Składniki:
1 cukinia
1 bakłażan
1 papryka pokrojona w kostkę
250g startego sera żółtego
150g salami
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
oliwki
Sos pomidorowy
Oliwa i przyprawy
Przygotowanie:
Bakłażana i cukinie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Do miseczki wlewamy oliwę z przyprawami (ja używam majeranku i słodkiej papryki) i marynujemy warzywa. Na kratce do pieczenia układamy plastry zamarynowanej cukinii i bakłażana i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100st na 30 minut(najlepiej z termoobiegiem). Studzimy.
Ciasto dzielimy na 4 części. Porcję ciasta rozwałkowujemy i wycinamy za pomocą salaterki kółka. Na środku każdego kółka układamy sos z resztą cukinia, bakłażanem, cebulą, salami, papryką, oliwkami i posypujemy serem. Sklejamy jak ciasto na pierogi i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wrzucamy na 15minut do piekarnika nagrzanego do 200st. (bez termoobiegu)
zdjęcie z publispain.com
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz