wtorek, 26 marca 2013
Chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami
Składniki:
250g mąki pszennej z pełnego przemiału (typ2000)
250 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki oregano
20g świeżych drożdży
350ml wody
garść czarnych oliwek bez pestek -pokrojone w plasterki
garść zielonych oliwek- pokrojonych w plasterki
5 suszonych pomidorów- pokrojonych w plasterki
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z solą. Dodajemy drożdże rozdrobnione w odrobinie wody oraz resztę wody. Wyrabiamy ciasto dodając pokrojone oliwki, oregano i pomidory. Wyrabiamy na stolnicy 10 minut. Formujemy kulę, wkładamy po miski, skrapiamy wodą, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po uformowaniu bochenka nacinamy ciasto i odstawiamy jeszcze na pół godziny, aby jeszcze urosło.
Potem wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 220st. Po 15minutach zmniejszamy temperaturę do 180st i pieczemy jeszcze pół godziny. Upieczony chleb skrapiamy wodą i i studzimy, tak aby powietrze dochodziło do niego również od spodu (najlepiej na wyciągniętej kratce do pieczenia)
Zdjęcie z qchnia.wordpress.com
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz