piątek, 13 lutego 2015

Mąka kokosowa

Mąkę kokosową, można kupić w każdym sklepie eko. Niestety jest strasznie droga. Pół kg mąki kosztuje 12zł. Udało mi się znaleźć świetny przepis, aby zrobić mąkę samemu w domu, za śmieszne pieniądze. Wymaga to trochę pracy, ale efekt jest niesamowity :) Naleśniki z taką mąką są przepyszne. Dodatkowo mąka jest 100% bezglutenowa!!!




Składniki:

• 300 g wiórków kokosowych
• 2 litry wody

Przygotowanie:

1. Wiórki wsypuję do miski, zalewam 1,5 litra wody i zostawiam je na przynajmniej 8 godzin.

2. Następnego dnia podgrzewam płyn z wiórkami na tyle, aby był dobrze ciepły. Przelewam do blendera i miksuję kilka minut. Im dłużej tym lepiej.


3. Na garnku zawieszam sitko i wylewam mleko. Mleko ścieka a wiórki zostają. Przerzucam na czystą pieluszkę i wyciskam je najmocniej jak mogę. Oczywiście ten biały płyn, co ścieka, to właśnie najsmaczniejsze mleko. A mi zostają wiórki.


4. Wiórki wkładam do miski i zalewam 2 szklankami wrzącej wody, mieszam ponownie i blenduję kilka minut. Powtarzam wylanie masy na sito i odciśnięcie jak najmocniej przez pieluszkę. Powtórny zabieg bendowania z gorącą wodą ma na celu wypłukanie całego tłuszczu z wiórków, mają być suche i zmienić się w mąką


5. Wiórki wykładam na dużą blaszkę, rozgniatam widelcem i rozprowadzam na całej powierzchni. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni lub do 80 stopni z grzaniem góra + dół + termooobieg. Wiórki suszę około 1.5 godziny mieszając co jakiś czas i uchylając na kilka sekund piekarnik aby para znalazła ujście. Gdy wiórki są zupełnie suche przekładam je jeszcze na chwile do blendera i miksuję, aby proszek by jednorodny. Przekładam do słoika, szczelnie zamykam i trzymam w szafce.




zdjęcie z  ilovehowitfeels.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz