piątek, 4 października 2013

Dżem śliwkowy z kakao:) Czekolado-śliwka :)

Składniki:

2 kg śliwek
50 g gorzkiego odtłuszczonego kakao
1/2 – 1  szklanki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
3 op. cukru waniliowego po 16 g ( lub laska wanilii)


Przygotowanie:

Śliwki myjemy, przebieramy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki.
Wrzucamy do garnka z grubym dnem i gotujemy/ smażymy co jakiś czas mieszając mniej więcej przez godzinę(1 h – 1,5h). Jeśli używacie laski wanilii dodajcie ją teraz – laskę kroimy na pół, wydrążamy ziarenka, dodajemy do owoców razem z zdrewniałą częścią, której przed miksowaniem dżemu się pozbywamy.
Dodajemy cukier i cukier waniliowy*. Gotujemy jeszcze chwilę – śliwki powinny się rozgotować i pływać w syropie, po tym czasie, masę miksujemy blenderem.
 W szklance rozrabiamy kakao z odrobiną dżemu, dokładnie mieszamy i wlewamy do reszty śliwek, mieszając aby nie było grudek.Przyprawiamy cynamonem. Gotujemy do rozpuszczenia kakao ok. 10 minut. Gorącą pakujemy do słoików i odwracamy do góry dnem.

Możemy pasteryzować, ok 15 minut od zagotowania,na ściereczce, w wodzie do 3/4 wysokości słoików.




*jeśli uważamy, że jest mało słodka możemy ją dosłodzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz