piątek, 4 października 2013

Dżem z gruszek

Składniki:
 
50 dag gruszek (waga po obraniu) 
10 dag cukru 
1 łyżeczka cukru waniliowego 
1 łyżka soku z cytryny 
3 goździki 
szczypta mielonego imbiru



Wykonanie:
 
Gruszki obrać, oczyścić, opłukać i osuszyć. Pokroić w dużą kostkę i przełożyć do rondelka. Dodać cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny, goździki i szczyptę mielonego imbiru. Całość razem wymieszać i odstawić na 60 minut. Następnie położyć na małym ogniu i smażyć przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając aby dżem się nie przypalił. Na koniec wyciągnąć goździki, a dżem przełożyć do słoika. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz