piątek, 4 października 2013

Domowy ketchup

Składniki:

2 kg pomidorów
400 g cebuli
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki octu
1 płaska łyżka soli
 1 łyżka ostrej papryki (można dodać więcej)
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego


Wykonanie:

Wrzucam po pół kg pokrojonych na połówkę pomidorów do blendera i rozdrabniam, następnie tak samo postępuję z obraną i pokrojoną na pół cebulą. Wszystko wlewam do rondelka (o dużej średnicy, by była największa powierzchnia parowania), dodaję wszystkie inne składniki, zagotowuję. Zmniejszam ogień, tak by ketchup delikatnie się gotował. Uwaga nie przykrywamy garnka i uważamy na ściany, jak już jest dość gęsty to lubi pryskać. Powinniśmy od czasu do czasu zamieszać(ok3h). Następnie wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe, gorący wlewamy do słoiczków, dla pewności słoiczki zagotowujemy 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz