środa, 5 czerwca 2013

Domowy ser żółty



Składniki:

1litr mleka
1kg twarogu
125g masła
1 jajko
1łyżka soli 
1łyżka octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Do gotującego się mleka kruszymy twaróg. Mieszamy ostrożnie żeby grudki sera się całkiem nie rozpuściły. Następnie ser odcedzamy ( nie za mocno), na ściereczce lub gęstym sicie. W garnku rozpuszczamy masło .Odczekamy trochę żeby przestygło a następnie wsypujemy do niego ser. Gotujemy, ciągle mieszając żeby nie przypalić. Wbijamy jajko, dodajemy sól, sodę i ocet i dalej mieszamy(możemy dodać wtedy kminek, paprykę, oregano... co tylko chcecie). Gdy masa zaczyna rosnąć wylewamy ją do foremki wyłożonej folią aluminiową. Czekamy aż masa wystygnie. Ser zrobi się twardy, że można go kroić na plasterki. 


Zdjęcie z www.ulicasmaku.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz