czwartek, 20 czerwca 2013

Chłodnik z botwinką



Składniki:

Pęczek botwinki z buraczkami
szklanka bulionu
ogórek
pęczek rzodkiewki
pęczek koperku
400g 18% śmietany
200g maślanki naturalnej
sól
pieprz


Wykonanie:

Botwinkę umyś liście posiekać., buraczki pokroić w drobną kostkę. Zalać bulionem i gotować 15 minut. Ostudzić.
Rzodkiewki umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach oczkach. Ogórek obrać, pokroić w drobną kostkę. Koperek posiekać.
Do Botwinki dodać maślankę oraz śmietanę. Wrzucić ogórek, rzodkiewkę i koperek. Wymieszać i doprawić, Wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Zimny chłodnik dokładnie wymieszać, nalać do szklanek



Zdjęcie z magda-kucharzy.blogspot.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz