środa, 18 września 2013

Zupa krem z dyni z imbirem i pomarańczą


Składniki

500 g dyni
1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy extra vergine
1,5 cm imbiru
1/3 szklanki soku z pomarańczy
bulion jarzynowy lub woda
50 - 125 g serka Philadelphia
świeżo zmielony czarny pieprz


Wykonianie:

Dynię umyć, usunąć pestki, obra, pokroić w kostkę. W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć przez około pół minuty. Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle wody lub bulionu aby przykryć dynię. Gotować do miękkości przez około pół godziny. Dodać serek i przelać do pojemnika blendera. Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić czy nie trzeba zupy doprawić solą. Podawać z płatkami migdałów zrumienionymi na suchej patelni i świeżo zmielonym czarnym pieprzem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz