środa, 18 września 2013

Muffinki ze szpinakiem i serem feta



Składniki

400g mrożonego szpinaku
350g mąki pszennej
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
2 duże jajka
60ml oliwy z oliwek
250ml jogurtu naturalnego
250g sera feta
2 ząbki czosnku


Wykonanie

 Czosnek wyciskamy na patelnie podsmażamy. Wrzucamy rozmrożony  szpinak i odparowujemy. Pod koniec wrzucamy przyprawy(łyżeczkę soli, pieprz, oregano) oraz rozdrobniony ser feta. Czekamy aż się rozstopi. Odstawiamy do ostygnięcia

Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej - mikserem lub trzepaczką - ubijamy jajka z jogurtem i oliwą. Zawartość drugiej miseczki wlewamy do składników suchych i mieszamy, równocześnie dodając szpinak .

Foremki lub otwory muffinowej blaszki napełniamy ciastem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut w 180st. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia lub zjeść na ciepło :))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz