piątek, 2 sierpnia 2013

Pieczone polędwiczki wieprzowe


Składniki:
2-3 średnie/duże polędwiczki wieprzowe
sól i pieprz
oliwa z oliwek

Marynata:
3-5 łyżek sosu sojowego
1-2 łyżki ketchupu
2-3 ząbki czosnku


Wykonanie:
Z polędwiczek odciąć końcówki, tak aby pozostały tylko środkowe, równe części.
Oprószyć delikatnie solą i mocno pieprzem. Zalać marynatą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (a max 24 godziny).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni.
Na patelni rozgrzać oliwę i obrumienić polędwiczki ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia!) i wstawić do piekarnika.
Piec 15-17 minut. Po wyjęciu naczynie z polędwiczkami przykryć folią aluminiową oraz grubą ściereczką. Jeśli mają być podawane jako danie obiadowe – odczekać 5 minut aby “doszły”, a jeśli jako wędlina – pozostawić do ostygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz