środa, 17 lipca 2013

Chleb pita


Składniki:

2 1/2 szklanki mąki razowej
2 1/2 szklanki mąki pszennej
20g drożdży
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy
1000 ml ciepłej wody


Wykonanie:

Do dużej miski wsypać mąkę razową i 2 szklanki mąki pszennej, dodać drożdże, sól, oliwę i wodę. Dokładnie połączyć. Wyrabiać przez 10 minut , aż stanie się gładkie i elastyczne, dodając w miarę potrzeby mąkę. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Podzielić ciasto na 16 części. Rozwałkować każdy kawałek na kształt koła o średnicy 20 cm i 1/2cm grubości

Piec w tem.230st przez ok 3-4 minuty aż chleby uniosą się na kształt balonu. Układać jeden na drugim do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz