Składniki:
2 kg śliwek
50 g gorzkiego odtłuszczonego kakao
1/2 – 1 szklanki cukru
1 płaska łyżeczka cynamonu
3 op. cukru waniliowego po 16 g ( lub laska wanilii)
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, przebieramy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki.
Wrzucamy do garnka z grubym dnem i gotujemy/ smażymy co jakiś czas
mieszając mniej więcej przez godzinę(1 h – 1,5h). Jeśli używacie laski
wanilii dodajcie ją teraz – laskę kroimy na pół, wydrążamy ziarenka,
dodajemy do owoców razem z zdrewniałą częścią, której przed miksowaniem
dżemu się pozbywamy.
Dodajemy cukier i cukier waniliowy*. Gotujemy jeszcze chwilę – śliwki powinny się rozgotować i pływać w syropie, po tym czasie, masę miksujemy blenderem.
W szklance rozrabiamy kakao z odrobiną dżemu, dokładnie mieszamy i wlewamy do reszty śliwek, mieszając aby nie było grudek.Przyprawiamy cynamonem. Gotujemy do rozpuszczenia kakao ok. 10 minut. Gorącą pakujemy do słoików i odwracamy do góry dnem.
Możemy pasteryzować, ok 15 minut od zagotowania,na ściereczce, w wodzie do 3/4 wysokości słoików.
*jeśli uważamy, że jest mało słodka możemy ją dosłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz