Składniki:
2 kg pomidorów
400 g cebuli
3/4 szklanki cukru
1/3 szklanki octu
1 płaska łyżka soli
1 łyżka ostrej papryki (można dodać więcej)
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
Wykonanie:
Wrzucam po pół kg pokrojonych na połówkę pomidorów do blendera i rozdrabniam, następnie tak samo postępuję z obraną i pokrojoną
na pół cebulą. Wszystko wlewam do rondelka (o dużej średnicy, by była
największa powierzchnia parowania), dodaję wszystkie inne składniki,
zagotowuję. Zmniejszam ogień, tak by ketchup delikatnie się gotował.
Uwaga nie przykrywamy garnka i uważamy na ściany, jak już jest dość
gęsty to lubi pryskać. Powinniśmy od czasu do czasu zamieszać(ok3h). Następnie
wyciągamy ziele angielskie i liście laurowe, gorący wlewamy do
słoiczków, dla pewności słoiczki zagotowujemy 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz