czwartek, 20 czerwca 2013
Krem custard z musem truskawkowym (lub malinowym)
Składniki:
Krem:
300ml 3,2%mleka
300ml 30% śmietany
8 żółtek
80g cukru
1 cukier waniliowy
Mus:
400g truskawek (lub malin)
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie
Mus:
Truskawki (maliny) zmiksować z cukrem pudrem i przetrzeć przez sito
Krem:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. W garnku połączyć mleko ze śmietanką, zagotować i zdjąć z ognia.
Nieco śmietanki z mlekiem dodać do masy jajecznej i wymieszać. Wlać do garnka z mlekiem i śmietanką. Podgrzewać 3-4minuty mieszając aż krem zacznie gęstnieć i przylegać do łyżki. Nie zagotować! Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się grudek.
Custard nałożyć do pucharków i przestudzić.
Druga wersja podania
Wystudzony krem polać musem i ozdobić liściem mięty
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz